Anyagtípusok

Anyagok

Kétszínoldalas mintás

 • Piké (100% pamut, 65 % pamut / 35 % PES)
  Vetülékrendszerű mintás szövet plasztikus geometriai mintával. A kétszínoldalas kötés alsó fonalszállal kitöltve, biztosítja a lehető legkisebb nyúlást az anyag szélességében. Nyomásra és hímzésre egyaránt alkalmas. A termék különböző tömegsűrűséggel előállítva (170 – 220g/m²).
  Felhasználási lehetőségek: Pique Polo 200, Férfi pólóing Cotton

Szövetek

Ez a szövet 2 vagy több fonal merőleges összeszövéséből keletkezik. Az alapkötés vászon, sávoly és atlasz

 • Vászon (100% fésűlt pamut, 100% PES, 100% PAD)
  A vászonkötés szövete erős, szabályosan ismétlődő kötés. Nem képez mintát, sima és nyomásra valamint hímzésre egyaránt alkalmas. A kötőfonalak megerősíthetők, így készül az Oxford elnevezésű szövet. Tulajdonságait kipróbálhatják női blúzainknál. Ezt a terméket minőségi fésűlt vagy koptatott pamutból, PES vagy PAD-ból állítják elő.
  Felhasználási lehetőségek: Kalapok, Táskák, Női blúzok, Férfi pólók

 • Sávoly (100% fésűlt pamut, 65 % pamut / 35 % PES)
  A sávolykötés szövetében a kötéspontok átlósan helyezkednek el és szabályosan ismétlődnek. A sávolykötés szövete lazább, jobban melegít, puhább és rugalmasabb a megmunkálás során mint a vászon, alkalmas nyomásra és hímzésre. A termék minőségi fésűlt pamut, koptatott pamut vagy PES keverékből készül.
  Felhasználhatóság: Sapkák, Kalapok, Sun visor
   
 • Frottír (100% fésűlt pamut)
   
  Hurkolt szövet minőségi pamutból (350 - 450g/m²) tömegsűrű¬séggel, nagyon puha, kiváló nedvszívó, erős hurkolással mindkét oldalon.
  Felhasználás: Törülköző, Fürdőlepedő, Fürdőköpeny 
 • Oxford szövet: Közepes súlyú, porózus felületű, pamut típusú, tarkánszőtt szövet, amelynek panamakötésű szerkezete jól látható. Közepesen finom fonalakból szövik, meglehetősen erős csíkos vagy kockás mintázattal. Sportos és munkában viselt ingek készítésére használják. Az elnevezés az oxfordi diákoktól származik, ők viseltek ilyen ingeket
 • canvas – Erősen sodrott, durvább szövésű len- vagy pamutszövet
 • Elasztán - Egy rugalmas poliuretán, amely szinte a radírgumi tulajdonságaival rendelkezik. Más fonál, pl. a poliamid kombinációjaként használják. A fonal eredeti hosszának a 3-7-szeresére nyújtható meg anélkül, hogy elszakadna, majd visszanyeri eredeti hosszát. A Thanelast szál rugalmas, könnyen tisztítható, ellenáll a tengervíznek és a fénynek. Finom harisnyák, korzettek, mellények, fürdőruhák, elasztikus sportruhák, gallérok, kézelők és övek gyártására használják. Leggyakoribb márkanevei a Lycra (a Du Pont cégtől) és a Dorlastan (a Bayer cégtől). 
 • French terry - Bolyhos hatású szövet és zsenília szövet, mely  gyapjúból, pamutból vagy szintetikus szálból készülhet. Kellemes, puha tapintású textilféle. 
 • Gore-tex – A Gore-tex anyag egy hártyavékonyságú fólia, amin apró, mikroszkopikus lyukak találhatók. Ez a membrán 1 cm2-en 1,4 milliárd pórussal rendelkezik, amelyeken keresztül a vízgőz el tud távozni. A nagyon vékony (0,02 mm) polytetrafluoretilén fólia (PTFE fólia) erősségét tekintve a normál háztartási fóliával vethető össze, mégis egy high-tech termék, amelyet többek között az orvosi világban, az űrutazásnál és szűrőként az iparban is alkalmaznak. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően egyre nagyobb a térhódítása a ruhaiparban. 
 • Gyapjú fleece - Hurkos plüss kötött kelme, amelynek a kikészítés folyamatában mindkét oldalát felbolyhozzák és nyírják, meglehetősen magas száltakarót képeznek. Tiszta gyapjúból készül, de ha különösen stabil, mérettartó kelmére van szükség, 15 % mennyiségig poliamid vagy poliészter filamentfonalat is bekötnek az alap-kelmeszerkezetbe. Meleg sportos kabátok készítésére használják. Az elnevezésében szereplő angol "fleece" (ejtsd: flísz) szó jelentése itt: bolyhozott plüss. 
 • Jersey - Kötött szövet, rendszerint finom gyapjúfonalból készítik, de selyemből vagy műszálas anyagból is készülhet.
 • Microfleece - Jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező alacsony száltakarójú, bolyhos körkötött kelme. Olyan konstrukcióval rendelkezik, mely a nedvességet kivezeti a kelme felületére, de ugyanakkor a szél behatolását megakadályozza. Leggyakrabban poliészter mikroszálakból készítik. A mikroszál olyan szintetikus (többnyire poliamid vagy poliészter) szálból készül, amely finomabb bármely természetes szálnál vagy szokványos mesterséges alapanyagú szálasanyagnál. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a polar fleece anyaga rendkívül finom, puha és meleg. 
 • Oxford - Sávosan vagy kockásan mintázott pamutszövet.  Polár - A poliészter szálakból készült fleece szövet népszerű elnevezése (lásd: microfleece) 
 • Rib knitted - Különleges, bordás hatást keltő kötés fajta. 
 • Tweed - Kedvelt alapanyaga a felsőruházatnak, főként kabátok és nadrágok készülnek belőle. A szövése durva, felülete matt. 
 • Twill - Erős szövésű pamut- vagy gyapjúszövet, felületén átlós irányú szálvezetéssel. Főként nadrágok készülnek belőle  Vászon - Természetes növényi fonalból készült szövet. Az egyszerű, hagyományos parasztvászon kenderfonalból készül, ez tartósabb a lenvászonnál, de nem annyira simulékony, ellenben durvább és nehezebb is annál. 
 • Velcro - Sokszor a tépőzárak általános elnevezése angol nyelvterületen, valójában egy tépőzárakat készítő cég elnevezése és védett márkaneve. 
 • Viszkóz - Az egyik legrégebben gyártott "műszál". A viszkóz szálat kb. 100 éve állítják elő mesterséges úton, de természetes alapanyagból, mégpedig cellulózból. A viszkózból készült termékek viselési tulajdonságai leginkább a pamutéhoz hasonlóak. Hajlamosabb ugyan a gyűrődésre, de a legújabb textilipari eljárásokkal és más alapanyagokkal történő kombinálásával ezt a kellemetlenséget sikerült megszünteni. Színes és mintás kelméknél a pamuttal szemben viszont élénkebb árnyalatokat lehet kifesteni. A viszkóz szálakat elasztánnal keverve egy nagyon kellemes, rugalmas kelmét kapunk, aminek a felhasználási területe nagyon széles lehet

Egyszínoldalas sima

 • Single Jersey (100% pamut)
  EGYFALAS PÓLÓANYAG, JERSEY  A kötött kelmék közül az egyfalas vagy más néven egyszínoldalas kötésű anyaggal találkozhatsz a leggyakrabban. Ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb kötésmód. Angolul SINGLE JERSEY-nek nevezik, magyarul is nevezhetjük dzsörzének vagy pólóanyagnak. Valóban pólók, felsők, de sokszor a fehérneműk anyaga is. Ha tudsz kötni akkor minden bizonnyal ismerősen hangzik a sima és a fordított kifejezés. Ezt az anyagot arról ismerheted fel legkönnyebben, hogy a színoldalán sima, a fonák oldalán pedig fordított kötésmód látszik. Természetesen a fonal vékonysága okán  a kötött pulóverekhez képest sokkal kisebb méretűek a szemek, a rajzolat azonban jól kivehető. Finom vetülékrendszerű kötés jellegzetes fa Alan szemszárakkal a színén és szemlábakkal a fonákán. A kötésmód kitűnik rugalmasságával, puhaságával és egyszerű lebonthatóságával. A kötésnél használt fonal nagy hatással van az anyag minőségére. Az ADLER termékekhez felhasznált fonalak minőségi gyűrűsfonással készültek. Az anyag nyomásra és hímzésre egyaránt alkalmas. A termék különböző tömegsűrűséggel készítve (145 -200 g/m²)
  Felhasználási lehetőségek: póló Classic, V-neck160, Heavy 200, Heavy V-neck 200, Colormix, 
  Unisex Long sleeve 180, Póló Single 180

Egyszínoldalas mintás

 • Bélés (100% pamut, 95% pamut / 5% elasztan, 65% pamut / 35% PES, 100% PES)
  Vetülékrendszerű kötés jellegzetes fa alakú szemszárak a színén és szemlábak a fonákján. A kötés bélésfonal hozzáadásával készült, amely az anyag fonákján van vezetve. A hozzáadott fonal növeli az anyag nedvszívóképességet, térfogatát, és tartását. A hozzáadott térfogatnövelő és puha fonalakat a jobb hőszigetelés kedvéért bolyhosítják. Nyomásra és hímzésre egyaránt alkalmas. A termék különböző tömegsűrűséggel előállítva (280 – 320 g/m²).
  Felhasználási lehetőségek: Női felső Viva
 • Fleece (100% PES)
  Vetülékrendszerű kötés jellegzetes, sűrűn bolyhozott puha felülettel, kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal minden időjárásnál. Az izzadtságot kivezeti a kelme felületére, de ugyanakkor megakadályozza a szél behatolását. Az anyag nyomásra és hímzésre egyaránt alkalmas. A termék különböző tömegsűrűséggel előállítva (280 – 360 g/m²)
  Felhasználhatóság: Polár Mellény Next, Férfi Polár Jacket 280

Kétszínoldalas sima kelme

 • Interlock (100% fésűlt pamutszövet) Az interlock kötés két kétszínoldalas kötésből áll 1:1 arányban, amelyeket egymással szemben összeillesztenek. Kiemelkedik minimális nyúlásveszélyével és teltségével. Az anyag sűrűsége lehetővé teszi egy nagyon sima felület előállítását, amely kiválóan alkalmas nyomásra és hímzésre. Ez az anyag kombinálja a kényelem, a minőség és az anyag tulajdonságainak tökéletes kihasználását. A termék 150 g/m² Felhasználhatóság: T-Shirt. Arról lehet felismerni, hogy a felülete nagyon finom, sima és egyenletes. Nem látszik rajta bordázottság. A szín és fonákoldal teljesen egyforma, mindkét oldalon csak színoldali vagyis sima kötésű szemek láthatók. A kétfalas anyagtól abban is különbözik, hogy ha szemsor irányban széthúzzuk az anyagot, nem látszanak a fonák oldali vagyis fordított kötésű szemek.   JELLEMZŐI      Az interlock anyag jól nyúlik, jó a formatartása.     Sima, finom felületű, kényelmes, kellemes viselet.     Az anyag szélei nem sodródnak.     Nem jellemző rá a szemfelfutás.     Könnyen szabható, a varrásához gömbhegyű jersey tűt és rugalmas öltéseket érdemes használni.     Leggyakrabban fehérneműk, hálóruhák, babaruhák, pólók, felsők készülnek az interlock kötésű anyagokból.
 •  
 • RIB KÖTÉS – PASSZÉ ANYAG  Rib kötéssel bordás trikó és passzé anyagok készülnek. Lehet 1×1 vagy 2×2 a sima és fordított szemek aránya. Nagyon rugalmas, mérettartó anyagok készülnek ezzel a kötésmóddal. Rugalmas szállal keverve ez a tulajdonság még inkább fokozódik.  A 2×2-es, bordás rib kötésű anyag nagyon jó babaruhákhoz, kombidresszekhez, pólókhoz, trikókhoz. Lehet csíkos vagy egyszínű. Nyomott mintázatot a nagy nyúlás miatt nem igazán lehet megvalósítani ennél a típusú anyagnál. Használható babaruhák szegéséhez, passzéként is.  rib2  A passzé anyagok nyakkör és ujja szegéshez, babaruhák és kismamanadrágok derékrészéhez, sapkákhoz lehet használni. Nagyon sokoldalú anyag. Lehet bordázott vagy sima felületű is. Sima felületnél a kétfalas anyaghoz hasonlóan egy sima egy fordított szem váltakozik, ami sűrűn kötött. Bordás passzénál 2 sima 2 fordított szem váltakozik egymással.

KIEGÉSZÍTŐ :

CIPZÁR : YKK - Az 1930-as években alapított japán cipzár gyártó, mára abszolút piacvezetővé vált a minőségi cipzárak területén. (Tudni érdemes, hogy minden ruhakészítő beszállítóktól vásárolja a cipzárakat, ezek minősége sokat elárul a ruhadarab minőségéről is.)